Iina Palonen Yhteiskunta ei ole äitisi

Ammattiyhdistysmafia halventaa länsimaista demokratiaa

Vaikka SAK:n järjestämä mielenilmaus ja poliittinen lakko järjestettiinkin pääasiassa SAK:n epätoivoiseksi voimannäytteeksi, myös aktiivimallin kritisoiminen saattoi olla pieni osasyy tämänpäiväiselle näytökselle Senaatintorilla. On käsittämätöntä, miten ay-liike vaikuttaa tai ainakin yrittää vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon panemalla demokratiaa halvalla.

 

Ay-liike on kieltämättä aikoinaan tuonut Suomeen tarvittavaa hyvinvointia, edistystä ja tasa-arvoa. On kuitenkin todettava, että jossain menee raja. Kun demokraattista päätöksentekoa uhataan poliittisilla lakoilla, pääkaupungin julkinen liikenne pysäytetään ja hyväksytään flirttailu vallankumousretoriikan kanssa, ollaan ehdottomasti väärillä urilla. 

 

Aktiivimallin hyödyistä on olemassa tutkimuksia, ja sen hyöty on kyetty todistamaan. Korkea tai edes yhteiskunnan toiminnan jotenkin turvaava työllisyys ja työttömiä passivoiva korkea työttömyysturva eivät valitettavasti ole realistinen yhdistelmä edes Suomen kaltaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa. Milloin työttömät ja ay-liike pääsevät eroon itsekkyydestään ja alkavat todella tehdä toimia työllisyysasteen parantamiseksi? 

 

On luonnollista, että tarvitsemme sosiaaliturvaa. On itsestäänselvää, että tietyissä tilanteissa yhteiskunnan on autettava yksilöä pääsemään eteenpäin huonossa tilanteessa. Työttömyysturvaa ei ole kuitenkaan tarkoitettu pysyväksi ratkaisuksi. Aktiivimallin monista perusteluista yksi on se, että aktivoinnin avulla kynnys ottaa lyhyitä työkeikkoja vastaan olisi pienempi. Eikö se ole sekä työttömän että yhteiskunnan etu?

 

Työtä ja työttömyyttä koskevat päätökset ja niiden arvovalta mitataan vaaleilla, ei subjektiivisilla tunteilla ja päättömillä lakoilla, joiden todellisia kustannuksia on mahdotonta arvioida. EK:n mukaan lakon hintalappu oli ainakin 120 miljoonaa euroa. Että miten meni noin niinkuin omasta mielestä? Mielenilmaukset ovat tietysti sallittuja, perustuslaissakin määriteltyjä oikeuksia, mutta oikeaa vaikuttamista ei tehdä ämpäri päässä torilla huutaen vaan äänestyskopissa.

 

Aktiivimallin epätäydellisyys on kuitenkin myös todellista. Onnettoman jähmeillä työmarkkinoillamme työttömyysturvan lasku voi olla työttömälle liian rankka seuraamus epäaktiivisuudesta. Yhdessä yleissitovuuden poistamisen ja irtisanomissuojan heikentämisen tai jopa poistamisen kanssa aktiivimalli olisi paljon toimivampi ja kevyempi ratkaisu työttömälle. Vaalitaan demokratiaa, ei Hakaniemen mafioita. 

 

Vapautetaanko seuraavaksi työmarkkinat?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"On kuitenkin todettava, että jossain menee raja."

Vihervasemmistolla ei ole mitään rajaa, on vain saavutettuja etuja joista voidaan ponnistaa kun vaaditaan lisää tasa-arvon tai jonkun muun hyvän asian nimissä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Feodalismin aikaan ei ollut mitään ongelmaa tappaa kaikki alempiarvoiset jotka yrittivät nousta parempaan asemaan yhteiskunnassa, ehkä vielä saamme takaisin nämä paremmat päivät, kunhan palvelijat jätetään eloon.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Onko demokratian paneminen kalliilla siis sitä parempaa vaikuttamista?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tuossa alempana blogisti Tuure Piittinen juuri kertoi työnantajien halusta alentaa siivoajien palkkoja keskimääräisestä 1662 eurosta 133 euroa alemmaksi. Kun siihen lisätään nykyhallituksen halu alentaa jatkuvasti työttömyys- opinto- ja yleistä sosiaaliturvaa, voidaan kait selvästi todeta nykyhallituksen olevan ristiretkellä kovan luokkayhteiskunnan palauttamiseksi.

Lisäksi hallitus on viimeisimpien ek-vaalien lupauksien (esim. opiskelijoiden tuista ei leikata) lisäksi nyt sortunut selvään sopimusrikkomukseen. Kiky-sopimus edellytti, ettei lisäleikkauksia tule. Kenellekään ei tule tule yllätyksenä, että tämä hallitus pettää koko ajan, siinä Sipilä on aito kepulainen. Kuten näemmä kokoomus ja sininen juudaspuolue.

Ihmisten halukkuus ottaa työtä vastaan varmasti nousee, kun palkat ja sosiaaliturva laskevat samaan aikaan. Kun "kaverille ei jätetä-politiikka" edistyy, osa porukasta syrjäytyy ja osa porukasta enenevästi rupeaa miettimään vaihtoehtoisia poliittisia ratkaisuja.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Kerrotko vielä, miksi palkat eivät voisi myös laskea, tilanteesta riippuen?

Miksi palkkojen kehityssuunnan tulisi olla ainoastaan ylöspäin, lukuun ottamatta yksittäisiä nollakorotusjaksoja, jotka tuntuvat kulloinkin vaativan melkoisen huikeita voimainponnisteiluita jo nekin?

Moni ei selvästikään tunnu ymmärtävän sitä yksinkertaista lähtökohtaa, että yhteiskunnassa kokonaispalkkakertymän tai -summan (ml. tuet) tulee olla suhteessa yhteiskunnassa tuotettuun lisäarvoon.

Mikäli kokonaistuotanto ja jalostusaste (ennen kaikkea viennin ellei yhteiskunta tuota kaikkea tarvitsemaansa itse) yhteiskunnassa laskevat, tulisi palkkojen yhteissumman luonnollisesti laskea edes karkeasti samassa suhteessa.

Näin myös siksi, jotta hintatason yhteiskunnassa olisi mahdollista laskea. Sen osalta, missä suhteessa lasku tapahtuu eri palkkaluokissa on toki jonkin verran liikkumavaraa ja palkka-alet voidaan tiettyyn rajaan, etenkin jalostusasteen laskiessa, painottaa palkkaluokkien yläpäähän.

Maksumiehiksi joutuu aina jotkut. Mikäli minkäänmoista palkka-alea ei toteuteta edellä kuvatussa tilanteessa, ovat maksumiehiä jälkipolvet.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Lisättäköön tähän vielä se Suomea koskeva erityispiirre, että kokonaispalkkasummaa tulisi nykytilanteessa laskea julkiseen sektoriin painottuen.

Käytännössä sitoen julkisen sektorin palkat ja palkkakehitys seuraamaan vientisektorin palkkoja, absoluuttisen tason ollessa vastaavantasoisissa tehtävissä pienempi kuin palkan vientisektorilla.

Toisekseen pidemmällä tähtäimellä myös julkisen sektorin työpaikkoja karsien, karsimalla yksittäisiä joukko-osastoja, joukkueita ja ryhmiä virkamiesarmeijakunnasta.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Seuraavaksi leikataan sosiaaliturvasta jotta kansa ei liikaa laiskistu. Kohti orja yhteiskuntaa ollaan menossa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Retoriikka kuin luokkayhteiskunta-ajoilta.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Onnettoman jähmeillä työmarkkinoillamme työttömyysturvan lasku voi olla työttömälle liian rankka seuraamus epäaktiivisuudesta.
............

Työtöntä rangaistaan myös aktiivisuudesta jos työtä ei heru.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

"Aktiivimallin hyödyistä on olemassa tutkimuksia, ja sen hyöty on kyetty todistamaan."

Hyvä Iina, voisitko mitenkään todentaa tämän? Ja mielellän vielä siten, että se soveltuu Suomeen.

Se, että sanoo jonkin olevan jotakin, ei tee siitä totuutta...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Se, että sanoo jonkin olevan jotakin, ei tee siitä totuutta..."

Paitsi jos haukkuu hallitusta, silloin ei ole ollenkaan tarpeen todistaa mitään, riittää kun vai toteaa asian.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Hyvä Erkki, oliko kommenttisi todellakin osoitettu minulle?

Katsos, minähän en haukkunut ketään. Odotan vain jonkinlaisia todisteita. Olisiko sinulla? Jollei, odotetaan Iinan vastausta. Tai ehkä sinulla on hyvä vastaus ihmettelyyni?

Jotenkin vain tuntuu, että hänen vastaustaan tai sinun vastaustasi saamme odottaa hyvin pitkään. Niin kuin englanniksi sanotaan: I wouldn´t hold my breath...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #14

Niin ja minä halusin painottaa tuota kohtaa jonka kopioin. Todisteita vaaditaan yleensä kaikesta muusta mutta on melko yleistä haukkua hallitusta ja olla kuuntelematta jos sieltä joku todistaa asiasta. Kommenttini koski siis tuota lausetta ei niinkään sinun sanomanasi vaan yleisestikin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Työtä ja työttömyyttä koskevat päätökset ja niiden arvovalta mitataan vaaleilla, ei subjektiivisilla tunteilla ja päättömillä lakoilla, joiden todellisia kustannuksia on mahdotonta arvioida. EK:n mukaan lakon hintalappu oli ainakin 120 miljoonaa euroa.
......................

Toivottavasti se 120 miljoonaa on poissa EK:n lobbareilta.

Voisitko muuten lähettää myös näille EK:n lobbareille viestin, että lopettavat rahaa vievän lobbaamisen, jakavat sen vaikka työntekijöille ja vaikuttavat asioihin pelkästään demokraattisten vaalien kautta.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

PS. Klassinen liberaali? Eli lähinnä neoliberaali?

Lähinnä tartun tähän sen takia, että pidän kaikkea kirjoittaaamaasi hirvittävänä oikean liberalismin vääristymänä.

Jos olet "klassisen liberaali/neoliberaali", se kai tarkoittaa lähinnä laissez faire -taloutta ja paskat niistä, jotka eivät pärjää siinä...

Vai oletko jotain muuta mieltä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Neoliberaali=uusliberalismi. " Uusliberalismin esitetäänkenen mukaan? olevan 1940-luvulla syntynyt talouspoliittinen suuntaus,[1] jonka mukaan yksityinen omistusoikeus, vapaat markkinat ja vapaakauppa edistävät parhaiten ihmisten hyvinvointia.[2]"(Wiki)

Risto Salonen

Vapautetaan työmarkkinat?
Tarkoittaa sitä, että jokainen työpaikka on avoinna ja sitä voi hakea kuka vaan eikä työsuhdeturvaa ole. Kuinka usein tämä työpaikkojen uudelleenjako tehdään? Joka vuosi vai joka neljäs vuosi.
Kumotaanko samalla työaikalaki?

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

"Aktiivimallin hyödyistä on olemassa tutkimuksia, ja sen hyöty on kyetty todistamaan."

Tutkimus tässä yhteydessä tarkoittaa erilaisia ennusteita ja teoreettisia malleja. Ymmärtääkseni on myös olemassa malleja, missä aktiivimallista ei ole hyötyä.

Aktiivimallin hyötyjä ei olla voitu todistaa millään. Jos ja kun jokin malli on ollut kuukauden olemassa, ei voida niin lyhyellä aikavälillä sanoa mitään puolesta tai vastaan.

Aktiivimalliin sisäänrakennetun kolmen kuukauden säännön mukainen aikakaan ei ole täyttynyt. Sitä lyhyempää ajanjaksoa ei voida käyttää tarkasteltaessa miten aktiivimalli on toiminut.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Blogit ja eri mediat ovat jauhaneet kirjaimellisesti yli kuukauden jo aktiivimallista ja sen epäkohdista, luulisi jo tynnyrissäkin asuvillekkin olevan jo faktat olevan selvillä.

Aktiivimallia verrattiin Tanskan vastaavaan, joka on kuitenkin aivan muuta.
- Suomessa aktiivimalli rankaisee vaikka hakisit 1000 työpaikkaan ilman onnea. Eli työtön ei voi vaikuttaa pääseekö töihin enään milloinkaan, vaikka aktiivisesti työtä hakisikin.

- Tanskassa kunnat on velvollisia tarjoamaan jokaiselle halukkaalle jotain jolla voi välttää etuuden pienenemisen, jotka valtio rahoittaa osin.
Jolloin he joita ei kiinnosta työllistyminen tai aktiivointitoimet menettävät osan etuuksistaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tanskan mallilla ei taida olla mitään tekemistä Suomen mallin kanssa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Aktiivimalli on ollut valmisteilla v. 2016 kesästä lähtien, jolloin myös SAK oli mallin lainsäädännön työvaiheessa mukana.

Vertaa sinä poika Ahlstedt aktiivimallia mieluumin vaikkapa Saksan malliin, joka lienee EU:n primäärinä fundamenttina.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

En ole verrannut aktiivmallia mihinkään vaan hallitus, enkä tule vertaamaan.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Iina, sinä aikuistut vielä ja opit ajattelemaan - totean optimistisesti tekstistäsi huolimatta.

Otsikkosi on yksinkertaisesti loukkaava ja panetteleva, ensimmäinen kappaleesi ilmentää harhaista todellisuudenkäsitystä blogistilta.

Olet saattanut jopa kuulla, että perustuslakivaliokunta antoi kriittisen lausuntonsa lakiesityksestä. Olet saattnut jopa kuulla sen, että Suomen ja Tanskan aktiivimallit eroavat toisistaan kuin yö ja päivä - ja tässä yö on Suomi, päivä Tanska.

Käyttäjän SeppoVehvilinen kuva
Seppo Vehviläinen

Minusta ay-liikkeessä ei ole mitään vikaa ja tarve työntekijöiden edunvalvonnalle ei ole kadonnut mihinkään.

Sensijaan tämä vasemmistopuolueiden hännännostatus lakolla ei oikein istu minun oikeustajuuni.

Toimituksen poiminnat