Iina Palonen Yhteiskunta ei ole äitisi

Vihreiden ja vasemmiston Asepalvelus2020 romahduttaisi maanpuolustuksemme

Asepalvelus2020-kampanja on hieno esimerkki vihervasemmiston (ja pettymyksekseni myös rkplaisten) masinoimasta kampanjasta, jonka tarkoitus on näyttää ja kuulostaa ihanalta, pehmeeltä ja kivan vaaleenpunaselta hattaralta, mutta todellisuus on tätä karumpi. Asepalvelus2020-kampanjan tarkoituksena on poistaa totaalikieltäytyjien rangaistukset ja näin ollen vapaaehtoistaa asepalvelus kokonaan myös heille, jotka olisivat siihen muutoin velvoitettuja. Kampanjan sivulla puhutaan ihannoiden kannustamisesta pakottamisen sijaan.

Mikä on tällaisen politiikan lopputulos? Tällä hetkellä asepalvelukseen vuosittain astuva ikäluokan koko on 23 000 ja 25 000 välillä. Jos vuosittain vaikka pieneltä kuulostava määrä, vain viisi prosenttia edellisen vuoden palvelukseenastuvien nuorten määrästä päättää olla menemättä armeijaan, kymmenen vuoden päästä puhumme jo valtavasta joukosta. Näillä palvelukseen astuvien määrillä keskustelemme kymmenestä tuhannesta – pidemmällä aikavälillä vielä isommasta määrästä.

Asepalvelus2020-kampanja perustelee näkemyksiään esimerkiksi Ruotsin mallin avulla. Ruotsin maanpuolustus on vapaaehtoisen mallinsa lisäksi ollut Suomessa keskustelunaiheena lähinnä siitä, kuinka Ruotsi päätti 2017 palauttaa asevelvollisuutensa lähinnä siksi. Vapaaehtoisella mallilla Ruotsissa ei käytännössä enää ollut kansallista puolustusta.

Suurella reservilläkään ei voi perustella vapaaehtoistamisen kannattavuutta. Jo pelkästään 2000-luvulla asepalveluksen suorittaneiden määrä on ollut lähes poikkeuksetta laskevassa trendissä – kun vuonna 2001 asepalvelukseen astui yli 31 000 nuorta, vuonna 2016 asepalvelukseen astuvia oli enää alle 24 000. Tälläkin hetkellä lapsia syntyy joka vuosi edellistä vähemmän. Reservi tulee siis väistämättä pienentymään jo ikäluokkien pienentymisen seurauksena.

Asepalveluksen vapaaehtoistamisen kannattavuutta ei voi myöskään perustella korkealla maanpuolustustahdolla. Maanpuolustustahdon korkea taso johtuu varmasti osin siitä, että meillä on nykyinen asevelvollisuusjärjestelmä. Ei olisi edes epärealistista päätellä, että korkea maanpuolustustahto on täysin suoraa seurausta asevelvollisuudesta. Asevelvollisuuden poistaminen ei ainakaan edistä maanpuolustustahdon kehittymistä.

Suomalaiset. Me tarvitsemme edelleen asevelvollisuutta. Asevelvollisuus on Suomen maanpuolustuksen ehdoton selkäranka. Siitä emme voi luopua. Geopoliittinen asemamme ei anna myöten Ruotsin kaltaiselle tilanteelle, jossa horjuttaisimme turvallisuuspoliittista asemaamme, maanpuolustamme ja lopulta jokaisen suomalaisen turvallisuutta.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö nykyistä asevelvollisuusjärjestelmää voisi kehittää millään tavalla. Asevelvollisuusjärjestelmämme ei ole pelkästään kivikautinen vaan myös tehoton. Jokaisen yksilön tietotaidon, osaamisen ja kykyjen huomioiminen kutsunnoissa toteutuisi sukupuolineutraalilla, ominaisuusperusteisella asevelvollisuusmallilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kannatan naisille pakollista asepalvelusta. Toki kannatan myös totaalikieltäytyjien rangaistusten poistoa.

Risto Salonen

Eikö ole parempi 100% sitoutunutta kuin 5% erittäin vastentahtoista ja 95% sitoutunutta.
Tuo 5% vähän motivoitunutta pilaa enemmistönkin motiivia.
Jätetään tuo vähemmistö rauhaan. Selittäköön sitten tulevaisuudessa työhaastattelussa, miksi ei ole palvelustodistusta.

Käyttäjän IinaPalonen kuva
Iina Palonen

Valikoivassa asevelvollisuudessa motivaation voi asettaa yhdeksi merkittäväksi valintaperusteeksi. Näin epämotivoituneita taistelijoita olisi sitten intissä vähemmän.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Valikoiva asevelvollisuus ei ole mahdollinen, sillä joidenkin pakottaminen toisten ollessa vapautettuja rikkoo perustuslain yhdenvertaisuuspykälää. Tämän asian totesi myös PV:n komentaja Lindberg hiljattain.

Valikoiva pakottaminen ei toimi myöskään siitä syystä, että jos valikoidaan kutsunnoissa tehtävien testien perusteella, vastentahtoiset voivat suorittaa testit tahallaan huonosti. Käytännössä tällöin valikoidaan vain motivaation perusteella, ja kyseessä on oikeastaan vapaaehtoisuuteen perustuva järjestelmä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #23

Armeija harjoittaa kutsunnoissa ja lääkärintarkastusten perusteella jo nyt valikoivaa "väkeen" ottamista.
- Juuri luin jostakin pikku-uutisen otsikon, jossa jutussa armeija ilmeisesti perusteli miksi ei ota esim. diabetestä sairastavaa palvelukseen.

Tunnen myös nuoren, auto-onnettomuudessa loukkaantuneen, joka kutsunnoissa "raakattiin", vaikka hoitavan lääkärin loppulausunto oli, että kaikkea voit tehdä, mitä ennen onnettomuuttakin. ( Ei kuitenkaan ollut kaveri kovin "masentunut" vapautuksestaan...)

Aika paljon on niitäkin jotka keskeyttävät palveluksen aikanakin.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Palvelustodistuksella, tai erityisesti asevelvollisuuden suorittamisella, kuten ei myöskään res.sotilasarvoilla ole juuri mitään merkitystä työnhaussa.
- Nuoren työnhakijan kohdalla työnantajaa kiinnostaa ainoastaan, onko ase-tai siviilipalvelus jo ylipäänsä suoritettu alta pois?
( Armeijan, rajavartijan, poliisin ja vartijan ammatteja lukuunottamatta, joissa armeijan, Auk:n ja Ruk:n suorittamisella on tietysti,jopa ratkaisevastikin merkitystä.)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Vihreiden ja vasemmiston Asepalvelus2020 romahduttaisi maanpuolustuksemme"
Sehän juuri on niiden tarkoituskin. On aina ollut.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Onnettomat eivät tajua, että heillä on kaikkein vähiten selviytymisen mahdollisuuksia Putinin alaisuudessa...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#6:
Taisi olla Schiller, joka kirjoitti: "Tyhmyyttä vastaan itse jumalatkin taistelevat turhaan"

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #15

Mutta Hegel jatkaa: "Tieto sidoksesta merkitsee vapautta sidoksesta."

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Yliyleistämistä nyt siellä!

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4

Todennäköisintä on että asepalvelus romahtaa siihen kun kukaan ei alakaan sotia näillä kulmilla, 75 vuotta ei ihan ole riittänyt.....odotellaan rauhassa.....

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Oliko vasemistotaustaiset talvi ja jatkosodassa? Jos maanpuolustus ei meitä kiinnostaisi taiolisi kiinnostanut, ei työläisiä rintamalla olisi nähty. Joten suosittelen miettimään tarkasti miten sanasi valitset.

Käyttäjän SuneKristerSahlstedt kuva
Sune Sahlstedt

"Motivoitunut ja motivoitunut!" Aina kun kuulen näiden vihervasemmistolaisten puheita siitä, miten paljon parempi malli olisi jos kaikki olisivat hyvin motivoituneita, niin kysyn: Niinhän se on! Valtion talous olisi hyvässä kunnossa jos verojen maksaminen olisi vapaaehtoista! Olisi hyvin motivoituneita maksajia! Näin yksinkertaista se on! Tai teillä olisi turvallista jos liikennesääntöjen noudattaminen olisi vapaaehtoista!

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Rynnäkkökivääri ja sinko joka talouteen, niin pysyy sekä ryssä, että kapitalistikin kurissa! ;)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Oletko koskaan ollut poliisin mukana tunkeutumassa taloon, jossa tiettävästi aseistettu mies riehuu?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ikävä kyllä, ilmiön yleistyminen olisi sveitsin mallin ja demokratian hinta. Kai huomasit hymiön :/

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #38

Sveitsissä siitä luovuttiin, sattuneesta syystä.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Tahtoa vääryyttä vastaan puolustautumiseen aina tarvitaan, yhteisenä rintamana mieluiten. Mitä ne aseet lopulta ovatkin.
"Viekää vaikka tuhkatkin pesästä" kunhan se vain on naapuri mutta en minä.
Sellainen ajattelu suosii aina vain vahvinta, sodan ja talouden rattaiden murskatessa sen hetken heikoimpia.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Siis täh! Kirjoittaja kutsuu itseään klassiseksi liberaaliksi, mutta kannattaa asevelvollisuutta? :-o

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Lisäksi "egalitaristi" eli tasa-arvon kannattaja (kahden edellisen sanan perusteella viittaa erityisesti sukupuolten tasa-arvoon). Silti kannattaa nykyistä asevelvollisuutta, siis vain miesten asevelvollisuutta.

Käyttäjän IinaPalonen kuva
Iina Palonen

Hei Riku, puhut nyt höpöjä ja tuo ei pidä paikkaansa. Kannatan egalitaristina tasa-arvoista valikoivaa asevelvollisuutta. Lisää näkemyksistäni voit lukea esim ihan googlettamalla iina palonen asevelvollisuus.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä Vastaus kommenttiin #13

OK, jäin tuosta tekstistä siihen käsitykseen, että vastustat Vihreiden ja Vasemmistoliiton ehdotusta ja kun et muusta puhunut, kannatat nykymallia. (Viimeinen virke jäi lukematta, kun nopeasti luin lähes koko tekstin. Pyydän anteeksi huolimattomuuttani. Kuten viestin lähetysajasta näkee, oli kiire katsomaan uutisia).

Tuollainen asevelvollisuus, jossa tehdään kutsunnoissa tai jossain tilanteessa valinta, kuka joutuu velvolliseksi, johtaisi kaikenlaiseen toimintaan, jolla yritettäisiin pienentää mahdollisuuksia joutua valituksi palvelukseen. Moni tekisi kaikkensa tai ainakin aika paljon, että ei tule valituksi. Monella nuorella miehellä halu puolustaa nykyisenlaista Suomea on aivan nollassa ja ilmiö vain voimistuu joka vuosi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ruotsissa ei olla palauttamassa asevelvollisuutta, vaan kutsunnat.

Aina kun lukee Kokoomuuksen naisten kommentteja, haihtuu halu ääänestä sitä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>.....Vapaaehtoisella mallilla Ruotsissa ei käytännössä enää ollut kansallista puolustusta....

ooo

niin.....mutta hyökkäsikö sinne kukaan.
Näin säästyneet rahat laitettiin hädässä olevien auttamiseen?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kyllä motivaatiota lisää kovasti kun ei ole pakkoa. Tämän asevelvollisuus 2020 -kampanjan oppien mukaisesti voisi toteuttaa seuraavaksi myös veronmaksaja 2020 -kampanjan. Veron maksaminen olisi vapaaehtoista.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Jälleen yksi puhkikulunut klisee, eli verotuksen vertaaminen asevelvollisuuteen - ei ole edelleenkään toimiva argumentti.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Analogia on tosiaan vaativa, se ei aukea ihan hgelposti kaikille.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #26

Veroja kuitenkin kerätään myös naisilta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#22:
Mahtaisiko joskus tulla se päivä, että Pyyllä olisi mielipiteilleen jonkilaisia perustelujakin?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #28

Toisaalta mielipide ei vaadi perusteluita toisin kuin väite. Pyyn mielipiteet ovat mielipiteitä monien joukossa. Tuskin Pyy edes pystyy mitään väittämään, se edellyttää asian tuntemista.

Savolaisen filosofian mukaan: "suottaa sitä niinniin ajatella mutta paljon sitä ajatellaan toisellakii tavalla".

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #29

#29:
"Toisaalta mielipide ei vaadi perusteluita toisin kuin väite".

Tuo on aivan totta, mutta mielipiteen merkittävyys riippuu sen perusteluista ja vaikutuksista. Pelkkiä mielipiteitä sopii hyvinkin kolmetoista tusinaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #31

juu ja sen esittäjän vaikutusvallasta

Pekka Pylkkönen

Pääasia että vasureilla ei ole ainuttakaan velvollisuutta. Pelkkä oikeus kyniä duunarit puille paljaille ja lopulta marssittaa heidät sotimaan, vuotamaan verta Kelan, soskun ja kulttuuriavustusten puolesta.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #47

Hän tapattaa itsensä sodassa jossa kenraalit eivät likaa saappaitaan.

- Erno Paasilinna (1935-2000)

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #50

Kuinka tyhmä vasemmistolainen pitää olla, että olettaa kenraaleiden möyrivän juoksuhaudoissa ja etulinjassa saappaitaan likaamassa. Normi järjellä varustetut ymmärtävät kenraaleiden tehtävän olevan hieman erilainen.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kutsuntoihin ensimmäisessä erässä vapaaehtoiset-niin miehet kuin naisetkin ja sen jälkeen kutsutaan, esim. arpomalla ikäluokasta tarvittava määrä kokelaita asevelvollisuutta varten, joista sitten valitaan palvelukseen, monipuolisiin eri tehtäviin sopivat. -Siviilikoulutus-ja ammatit huomioiden.

Jo nykyiset vapaaehtoiset naiset ovat osoittaneet, että nainen pystyy siihen samaan mihin miehetkin. - Näin eräiden muidenkin maiden armeijoissa.

Joku antropologi on tiennyt kertoa, että juuri naaraat olivat alkuihmisistäkin juuri ne jotka ensimmäisenä ottivat käyttöönsä "kättä pitemmät", pentujaan puolustaessaan ja ravintoa saalistaessaan.

Myös esim. kristillisten abortin, eutanasian ja homouden vastustaja, elämänsuojelija Räsänenkin innostui aikanaan lyhyellä maanpuolustuskurssillaan RYNNÄKKÖKIVÄÄRILLÄ ampumisen omakohtaisesta, jumalaisesta kokemuksesta ja osumisen taivaallisesta ihmeestä!?!
( - Naisten sarjan hopeamitali kotiin viemisiksi, kunniapaikalle kirjahyllyyn, perheraamatun viereen...)

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Miksi oikeistolla on niin kova tarve orjuuttaa suomalaisia?

"Ruotsin maanpuolustus on vapaaehtoisen mallinsa lisäksi ollut Suomessa keskustelunaiheena lähinnä siitä, kuinka Ruotsi päätti 2017 palauttaa asevelvollisuutensa lähinnä siksi."

Ruotsi ei ole palauttamassa asevelvollisuutta sillä asepalveluksesta kieltäytymisestä ei jatkossakaan Ruotsissa joudu vankilaan, eli tosiasiassa Ruotsissa tulee jatkossakin olemaan vapaaehtoinen asepalvelus.

Muutenkin tyhjänpäiväisiä, vanhoja, kuluneita kliseitä täynnä olevaa vouhotusta on tämäkin surkea blogiteksti - ei jatkoon. Kaikissa muissakin Euroopan maissa on luovuttu jo asevelvollisuudesta ja se tulee väistämättä eteen meillekin. Ainoastaan täysin vapaaehtoinen asepalvelus voi olla hyväksyttävä vaihtoehto demokraattisessa länsimaassa. Vapaassa maassa ihmiset eivät synny palvellaakseen armeijaa ja valtiota - tämä on tiedostettu muuallakin länsimaailmassa.

Fasismi, militarismi ja valtiovallan sokea palvonta ei kuulu nykyaikaan. Myöskään nuo täysin hihasta vedetyt huuhaajutut siitä kuinka asevelvollisuusarmeijaa kritisoivat ovat kaikki vieraan vallan edun ajajia, on puhkikulunutta propagandaa ja valehtelua, mikä ei vakuuta enää varmasti ketään tervejärkistä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Muuhun ei kansaa koota kuin sotaan ja äänestämään.

- Erno Paasilinna, (1935-2000) - Ensimmäinen kirjallisuuden Finlandia-palkittu.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

"Miksi oikeistolla on niin kova tarve orjuuttaa suomalaisia?"

Oikeisto ei ole orjuuttamassa suomalaisia. Jos vaivautuisit katsomaan itärajan taakse, niin näkisit siellä suurvallan, joka omien etujensa nimissä saattaa niin pahasti rikkoa tekemiään sopimuksia, että joko asettaa omia nukkehallituksiaan toisten maiden alueille tai suoraan liittää niitä itseensä.

"Kaikissa muissakin Euroopan maissa on luovuttu jo asevelvollisuudesta ja se tulee väistämättä eteen meillekin. Ainoastaan täysin vapaaehtoinen asepalvelus voi olla hyväksyttävä vaihtoehto demokraattisessa länsimaassa. Vapaassa maassa ihmiset eivät synny palvellaakseen armeijaa ja valtiota - tämä on tiedostettu muuallakin länsimaailmassa."

Se, että sanot, että kaikissa muissakin Euroopan maissa on luovuttu asevelvollisuudesta, ei pidä paikkaansa. Suomen lisäksi ainakin Liettuassa, Venäjällä, Ukrainassa (palautettu), Itävallassa, Virossa, Kreikassa ja Sveitsissä on asevelvollisuus. Toiseksi et huomio sitä tosiseikkaa, että useimmat NATO:n jäsenmaat ovat lakkauttaneet yleisen asevelvollisuuden. Olen varma, että vastustat kahta realistisinta vaihtoehtoa eli NATO-jäsenyyttä ja asevelvollisuutta maanpuolustuksen hoitamiseksi.

Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Conscription

"Fasismi, militarismi ja valtiovallan sokea palvonta ei kuulu nykyaikaan. Myöskään nuo täysin hihasta vedetyt huuhaajutut siitä kuinka asevelvollisuusarmeijaa kritisoivat ovat kaikki vieraan vallan edun ajajia, on puhkikulunutta propagandaa ja valehtelua, mikä ei vakuuta enää varmasti ketään tervejärkistä."

Jos alat paasaamaan fasismista, militarismista ja valtiovallan sokeasta palvomisesta, niin käännä katseesi Putinin Venäjään, sillä tuo kuvaus on täysosuma kun sitä maata kuvataan. Se, että väität kaikkia asevelvollisuusarmeijan kriitikoita pidettävän vieraan vallan edun ajajina, niin se ei ole mitään muuta kuin surkea olkiukkosi, jolla pyrit epätoivoisesti saamaan ihmisiä kantasi taakse.

Pekka Pylkkönen

Täällä me synnymme palvelemaan Kelan asiakkaita. Orjina synnymme ja orjina kuolemme.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Vihreiden, vasemmiston ja RKP:n ehdotus on kestämätön ja se rapauttaisi puolustuskykymme nopeasti. Kuka nuori enää haluaisi uhrata nuoruuttaan, vapaa-, opiskelu- tai ansaintaaikaansa muutamia kuukausia, jopa vajaata vuotta palvelemalla armeijan harmaissa jos vaihtoehtona on imoitusluontoinen "ei kiitos".

Perustuslaissa määritelty maanpuolustusvelvollisuus ja nykyiset asevelvollisuuslaki ja siviilipalveluslaki ovat hiottuja, tarkoituksenmukaisia lakeja ja vastaavat itsenäisen maan puolustustahtoa ja -kykyä erittäin hyvin.

Eri keskustelu on sitten eu-jäsenyyden mukanaantuoma asema Suomen itsenäisyydestä. Tätä käytetään argumenttina milloin missäkin lakeihin tai niiden säätämiseen liittyvissä asioissa vedettäessä eri suuntiin. Onko Suomi itsenäinen ja tarvitseeko Suomi oman, vahvan puolustuksen ja mm. maa- meri- ja ilmavoimat ?

Historiastamme löytyy itsestäänselvä vastaus.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Liberaalina kannatan nykyisenlaista asevelvollisuutta ja totaalikieltäytyjien rangaistuksia tai sanktioita. Suomella ei pienenä kansakuntana tällä asuinkolkalla ole muuta mahdollisuutta varmistaa itsenäisyyttään, mikä puolestaan antaa mahdollisuuden elää sellaisessa yhteiskunnassa, jossa kannattamiani liberaaleja arvoja voidaan periaatteessa ylläpitää tai niihin pyrkiä.

Jos Suomi liittyisi NATO:on ja samalla kutsuisi esimerkiksi Yhdysvaltoja pitämään täällä pysyviä tukikohtia, olisin valmis tarkistamaan ehdotonta kantaani. Silloin suomalaisten asevelvollisuutta voisi rukata vapaaehtoisempaan tai valinnaisempaan suuntaan.

Vaikka ajateltaisiin, että suomalaisten nuorukaisten maanpuolustahto ja omasta maineestaan kiinnipitäminen olisi niin suuri motivoiva tekijä, että edelleenkin 95% ikäluokasta suorittaisi asepalveluksen, niin olen asiasta vähintäänkin skeptinen - suorastaan eri mieltä. Asepalveluksen suorittavien prosenttiosuus kokisi vuosi vuodelta "eroosiota" ja kymmenen vuoden kuluttua sillä ei enää olisi edes rippikoulun merkitystä. Sinne menisivät vain harvat "kahjoiksi" luokiteltavat koheltajat.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eli sinun mielestäsi valtiota pitää puolustaa, jotta se voisi olla hyvä. Minä ajattelen tuosta päinvastoin, eli minun mielestäni valtion pitäisi olla niin hyvä, että ihmiset haluavat puolustaa sitä vapaaehtoisesti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kirjoitat ideaalitilanteesta. Hyvin monilla ei ole riittävässä määrin kokemusta ja näkemystä siitä "toisesta vaihtoehdosta" ja siksi he eivät miellä sitä olemassa olevan valtion "hyvyyttä" oikealla tavalla. Se vaatii paljon tietoa ja vertailupohjaa. Ei Suomea toki Ruotsia vastaan tarvitsekaan puolustaa.

Toinen juttu on se, että kun jokainen ymmärtää oman merkityksensä yksilönä äärimmäisen marginaaliseksi maanpuolustuksen kokonaisuuden kannalta, niin kyllä niitä vapaamatkustajia vääjäämättä tulisi enenevässä määrin. Sellaisiakin, jotka toivovat, että kaikki muut menisivät asepalvelukseen.

Aiempana asiaa on verrattu verojen maksuun ja vaikka vertaus ontuukin, niin tietyssä mielessä sitä kautta asia tulee myös ymmärretyksi. Suurin osa niistä, jotka mieltävät verojen keräämisen tarpeelliseksi niillä rahoitettujen yhteisten menojen vuoksi, olisivat valmiit jättämään omat veronsa maksamatta, jos sellainen mahdollisuus tarjottaisiin. Sekään ei siis toimi kuin pakon kautta.

Tärkeintä on, että varusmiespalvelusta tehdään mahdollisimman mielekästä koulutusta, jota ei pidetä pelleilynä tai tyhjänpäiväisenä rumbasuna. Käsittäkseni tähän suutaan on edettykin roimasti viimeisten vuosikymmenten saatossa.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

"edelleenkin 95% ikäluokasta suorittaisi asepalveluksen"

Tällä hetkellä n. kolmasosa koko ikäluokasta suorittaa asepalveluksen, ja miehistä noin kaksi kolmasosaa. Nyt on oikeastaan kysymys siitä, tulisiko asepalveluksen suorittajille korvata palveluksen aiheuttama aika ja vaiva. Jos se korvataan, heitä ei tarvitse enää pakottaa vankeusrangaistuksen uhalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se riippuu tietysti korvauksen tasosta, mikä puolestaan riippuu siitä mihin katsotaan olevan varaa.

Ei tuo nyt aivan mahdoton ajatus olisi tuokaan. Jos jokaiselle varusmiehelle maksettaisiin verotonta korvausta vaikkapa 20.000€ vuositasolle kalibroituna siitä ajasta, kun hän on tosiasiassa ollut palveluksessa, niin kokonaiskulu valtiolle nykypäivänä olisi noin 400 miljoonaa euroa eli vajaat 15% puolustusbudjetista. Useimmille nuorille miehille saattaisi tuollainen 1600 - 1700€ kuussa käteen hyvinkin olla tarpeeksi korkea houkutin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Olettekohan edes lukeneet, mitä esitetään. Olisiko esim. tämä huono vaihtoehto:

"MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULUN JULKAISUJA
KANNUSTAVA VAPAAEHTOISUUS
Maanpuolustuskorkeakoulun vuonna 2014 julkaisemassa ”Yleisesikuntaupseerikurssi 56: Joukko vaihtoehtoja Puolustusvoimien tulevaisuuteen 2030” -työpaperissa esitellään vapaaehtoisuuteen perustuva maanpuolustusmalli (s. 83-87).

Mallissa asevelvollisuus nimellisesti säilyy, mutta asepalvelus ”myydään” kaikilla koulutustasoilla niin hyvin, että koulutettavia saadaan houkuteltua tarpeeksi. Miehistön koulutus kestää 6 kuukautta, johtajien ja erikoishenkilöiden 12 kuukautta. Asepalveluksesta kieltäytyvät joutuvat suorittamaan vain lyhyen, kestoltaan 1-8 viikon mittaisen turvallisuuskoulutuksen, joka ei ole rangaistuksenomaisen pitkä.

Aseellisen koulutuksen saa vuosittain 8 000–10 000 henkilöä, joista muodostetaan 100 000 sotilaan vahvuinen reservi. Asepalveluksen suorittaneet kuuluvat reserviin 15 vuotta koulutuksen päättymisestä. Reserviläisajan päätyttyä reserviläinen voi halutessaan olla osana paikallispuolustuksen joukkoa. Varusmiehille maksettava päiväraha on työttömyyskorvauksen peruspäivärahan luokkaa. Peruspäivärahan suuruus on n. 33 euroa/päivä, joten päiväraha nousisi huomattavasti nykyisestä 5,10 eurosta. Pidempään palveleville erikois- ja johtajakoulutettaville korvaus on kaksinkertainen.

Mallin mukaan vapaaehtoisuus mahdollistaa periaatteessa, että varusmieheltä voidaan vaatia enemmän, koska palveluksessa ei enää olla vankeustuomion uhalla valtiolle suoritettavassa ”pakkotyössä.” Palveluksen järjestämistä ei samaan tapaan rasita nykyisin vallitsevat käytännöt, joihin on jouduttu turvautumaan yleisen asevelvollisuuden suosion ylläpitämisen nimissä. Toimiessaan malli tuottaa nykyistä ammattitaitoisempia ja motivoituneempia sodan ajan joukkoja.

Lisätietoa: http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/99054/Yleisesikuntaupseerikurssi%2056.pdf"

Petri Lavonen

Asepalveluksemme tulevaisuutta pitää arvioida kokonaisuutena ja siitä mihin politiikkamme ja yhteiskunnalliset trendit ovat muuttumassa. Jos esimerkiksi maahamme pakenee asepalvelusta tuhansia miehiä ja puhutaan jakamattomasta ihmisarvosta ja kansallinen itseisarvomme sekä natiolismi murennetaan kielteiseksi arvoksi on pakollisen asepalveluksen loppu vääjäämättä edessä jokaiselta sillä ihmisarvo kuuluu myös suomalaisille miehelle. Kansa saa itse valita päättäjänsä. Suomi on myös sikäli hankalassa tilanteessa että on jo käynyt yhden sisällisodan erimielisyyksien takia.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Koska blogisti ja useimmat kommentoijat tuntuvat olevan aika pihalla siitä mistä oikein on kysymys niin lienee paikallaan tarjota linkki jonka takaa voi kenties paljastua jotain sellaista mikä vaikuttaa kommentointiin. Varsinainen tavoite tuntuu olevan aika ylimalkainen, mutta etenkin eri puolueiden esittämissä vaihtoehdoissa löytynee keskustelunpohjaa: http://asepalvelus2020.fi/vaihtoehtoja/

Huom. niille jotka eivät sitä hahmota, niin tasa-arvoinen tarkoittaa sitä, että molempia sukupuolia kohdeltaisiin samoin, eli varus"mies"joukon valinta tapahtuisi tuplasti suuremmasta ryhmästä kuin nykyisessä yhden sukupuolen asevelvollisuudessa. Tältä osin blogistin laskelmat ovat vähän outoja.

Lisäksi kannattaa huomata, että kampanja on puolueisiin sitoutumaton, eikä Vihreiden ja Vasemmistoliiton hanke.

Käyttäjän TapioTuomisto kuva
Tapio Tuomisto

Jaakko Aalto..historia ei ole tainnut olla koskaan vahvimpia aineita koulussa..mitenkähän olisi Talvisota onnistunut, ilman kommunisti- ja demarisotilaita ja SAK: n panos sodissamme. Häpäiset väitteilläsi sotiemme vasemmistolaiset veteraanit..hyi jäpeä.

Tapio Lehtimäki

Niin. Cajanderin kolmannessa hallituksessahan oli mukana SDP ja varustautuminen edessä olevaan sotaan oli sen mukaista. Veteraanimme - niin vasemmalta kuin oikealta - saivat kokea katkerasti, mitä siitä seurasi.

Jos asia vasemmistosta riippuisi, seuraavakin kahina käytäisiin Cajanderin mallin mukaisesti eli heikosti valmistautuneina. Asepalvelus2020 päivittäisi kyseistä mallia nähtävästi siten, että henkilöresurssit supistettaisiin vastaamaan surkeaa varustelutasoa.

Sotaa pelkäämätöntä blokkia myötäilevän RKP:n osalta historia toistaa itseään. Olihan ruotsalainen kansanpuoluekin Cajanderin surullisenkuuluisassa hallituksessa.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Olenkin aina ihmetellyt, että minkä vuoksi tai miksi aina useiden valtioiden johtajat ovat hulluja tai muuten mielenvikaisia, narsistisia despootteja. Mikä saa Putinit, Erdoganit, Kim Jong Unit, Stalinit ja Hitlerit ja Trumpit uhkailemaan muita ydinaseiskuilla ja muilla sotatoimilla?
Ihmiseläimet kehuvat olevansa viisaita maailman valtiaita, mutta osoittavat olevansa varsinaisia kusipäitä, etten paremmin kehuisi.
Pienten valtioiden ei auta muuta kuin haaskata vähät rahansa armeijoihin ja aseisiin.
Näin on näreet.

Matti Simonaho

Kai se kertoo jotain maanpuolustustahdosta ja taidoista, kun kehoittaa äänestäjiään piilottamaan ulkomaalaisia Suomen Kansan Perustuslain vastaisesti, tai harrastamaan "kansalaistottelemattomuutta" kun joku ulkomaalainen perustelluista syistä on poistettava maasta, jonka tulos pahimmassa tapauksessa voi olla että uskovalta lähtee henki - joka johdonmukaisesti johtaa siihen että äänestäjät katoavat.

Koskien kotimaahan palauttamista ja "kansalaistottelemattomuutta", niin äärimmäisessä tapauksessa ensimmäinen jolta uskonnollis-fasistinen leikkaa kurkun auki on "kansalaistottelemattomuutta" harrastava "vihertaapero" joka yrittää estää uskonnollis-fasistisen mielenlaadun omaavan henkilön palauttamista kotimaahansa. Kai tervettä kansalaistottelemattomuutta on - että päinvastoin kuin Suomalaisille on suositeltu, ei piilota kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita.

Matti Simonaho

Ulkomaalainen vaikutus Suomessa ja Suomeen aina "yhteisestä historiastamme" saakka, jonka moderni ajantasalla elävä Suomalainen ymmärtää olevan olleen ja olevan haittana Suomalaisen elinympäristön ja yhteiskunnan kehitykselle kaikilla mahdollisilla tasoilla - sellaisen puolustaminen tai että "ei tee mitään kun jotain pitäisi tehdä" tulee mitä suuremmalla todennäköisyydellä vaikuttamaan seuraavissa vaaleissa - eikä vaaleja ennen tehdyt kaikki gallupit.

Ei se auta ketään - ei ole Suomen Kansan edun mukaista - että n k vakiintuneet puolueet osoittavat ja syyttelevät toisiaan. Se auttaa vain ja ainoastaan tahoa joka haluaa vahingoittaa Suomea. Normaalien ihmisten keskustelupalstoja suhteellisen tiisiivti seuranneena, yhdenkään puolueen ei pidä paukutella henkseleitään näennäistieteellisten galluppien plussien mukaan. Sympatia ja empatia ovat hyvä asia, mutta jos konkreettiset teot Kansan suojelemiseksi puuttuvat ja uhreja tulee lisää, niin esitetty empatia ja sympatia ovat vain merkityksettömiä sanoja.

Ennen 2015, Suomea yritettiin heikentää pelottelemalla "Venäjä voi hyökätä Suomeen milloin tahansa" (Ruotsin hallitus, asiantuntijat, sotilaallinen johto sekä Bonniersin omistamat lehdet Suomessa, osittain myös EU) ja lehdistön kautta laittomalla valeuutisoinnilla herättäen kohua/kiihkoa Venäjää vastaan Suomen Kansan Perustuslain ja Pariisin rauhansopimuksen 1947, Rauha Suomen kanssa, Osa II, Luku II, 6, 7 ja 8 artiklan vastaisesti. Kun se ei onnistunut, Ruotsista lähetettiin 2015/2016 laittomasti sekä Dublinin sopimuksen vastaisesti (Dublin Regulation, Regulation No. 604/2013) Suomeen 15000 pakolaista ja "pakolaista" kaikkine seuraamuksineen ja kustannuksineen Suomelle.

Ruotsin hallituksen ja osittain myös EU:n mukaan, Suomen ei saa edes ottaa vastaan pakolaisia koska heidän mukaansa "Venäjä on uhka ja voi hyökätä Suomeen milloin tahansa". Kai Suomen Kansan etu on että Suomi ei ota vastaan pakolaisia eikä maahanmuuttajia kunnes maan sisäinen pakolais- ja maahanmuutto-ongelma on kokonaisuudessaan selvitetty.

Sen sijaan että haaskaamme aikaa, energiaa ja varoja siihen miten estämme Kevään, Kesän, Syksyn ja Talven - ilmastonmuutosten - tulemisen pienessä ja suuressa aikakaavassa, kannattaisiko käyttää aika, energia ja varat siihen miten estämme Suomalaisten lasten ja naisten raiskauset ja Suomalaisten yleensä tappamisen? Ohjeet siitä miten estämme sen että tulevat sukupolvet Suomalaisia eivät saa nauttia raittiista elinympäristöstä ja yhteiskunnasta - ovat olleet olemassa jo vuodesta 1947 saakka (http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=arvioint...). Että sitä ei ole opetettu eikä sen sekä Suomen Kansan Perustuslain mukaan eletty tasan tarkasti, niin tulos on mitä se tänään on.

Toimituksen poiminnat